Zainspirowałam się wpisem Elizy na jednogodzinne bułeczki i po małej modyfikacji zrobiłam swoje pierwsze bułki.. Bez mleko, bo takiego w lodówce nie posiadam:) Ale mimo to bułeczki wyszły pyszne i całkiem inne niż te ze sklepu!
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie drożdży suszonych
1 szklanka ciepłej wody
55 g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na ok 10-15 minut.
Następnie masło i miód rozpuszczamy w rondlu, potem pozostawiamy chwilę do wystudzenia.
Do dużej miski wlewamy drożdże, masło z miodem, dodajemy jajko, mąkę, sól i wyrabiamy ręcznie.
Z wyrobionego ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Po tym czasie można tak jak ja posmarować bułeczki jajkiem i posypać makiem; bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 180stopni C przez ok 20-25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i jeszcze przez chwilę pozostawiamy w nim bułki.
I gotowe:) Wyszło mi 8 bułeczek (takich dosyć sporych).
Poproszę jedną! :)
OdpowiedzUsuńSue- proszę bardzo:) jeszcze dużo zostało:)
OdpowiedzUsuńPiękne! Na śniadanie idealne ;)
OdpowiedzUsuńmmm pycha!
OdpowiedzUsuńLovelykate- dziękuję, myślę, że na kolację też będą idealne:)
OdpowiedzUsuńDusia- zgadzam sie z Tobą:)
Witam, witam ;D
OdpowiedzUsuńWróciłam do żywych.. xdd w końcu ! :)
Pyszne bułeczki <3
śliczne ;]
OdpowiedzUsuńmniam.
o mniam :)Jak mi miło :) Na pewno wyszły pyszne bo wygladają super!!! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńależ cudne Ci wyszły te bułeczki! i jakie urocze kanapki z nich sporządziłaś. Mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Papaya- ponownie: witamy z powrotem:)
OdpowiedzUsuńKarmel-itka- dziękuję:)
Moje pasje- długo szukałam przepisu a Twój był prosty, szybki i jak się przekonałam bardzo smaczny:)
Monika- dziękuję bardzo:)
Ale śliczne piegowate bułeczki. A na widok tych kolorowych dodatków, aż ślinka cieknie, pięknie! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńJak pysznie. A mak podstawa, więc porywam jedną, a może dwie :)
OdpowiedzUsuńmak do bułeczek musi być:)
Usuńczegoś takiego szukalam! Super przepis!
OdpowiedzUsuńdziękuję, mam nadzieję, że się przydał:)
UsuńA czy mozna pominac miod?
OdpowiedzUsuń