czwartek, 4 sierpnia 2011

Risotto z brązowego ryżu z kurkumą, warzywami i kiełbasą w grzybowym bulionie.

Ryż mogę jeść garściami tak samo jak makaron.

Jednym z moich ulubionych dań z ryżu jest risotto.
Jest szybkie, łatwe, można je zrobić naprawdę ze wszystkim i zawsze wychodzi:)

Od dłuższego czasu nie jem białego ryżu tylko brązowy, który smakuje mi o wiele bardziej.
Poza tym jest zdrowszy:)



Składniki(na 4-5 porcji):

  • 2 torebki brązowego ryżu
  • 1 pęto kiełbasy podwawelskiej
  • ½ cukinii
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 2 marchewki,
  • 50 g zielonego groszku,
  • 50 g różyczek kalafiora,
  • 1 czerwona papryka
  • 200 ml bulionu grzybowego(ja go dostałam)
  • 1 cebula czerwona

Przyprawy:
  • Łyżka stołowa Kurkumy
  • Oregano
  • Bazylia
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka


Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 20-25 minut.
Odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.

Warzywa myjemy, marchew, cukinię i paprykę kroimy w kostkę, rozgrzewamy patelnię lub garnek z małą ilością oleju i wrzucamy warzywa (wszystkie). Przyprawiamy oregano, bazylią, solą, pieprzem.  Dusimy je pod przykryciem ok. 10 minut na małym ogniu.

Cebulkę kroimy w piórka wrzucamy na patelnię z małą ilością oliwy i podsmażamy. Jak już zrobi się miękka i złocista dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, przyprawiamy papryką słodką. Całość jeszcze chwilę smażymy(ok. 3-5 minut, to zależy czy kiełbasa ma być mocniej czy słabiej wysmażona).

Torebki z ryżem przecinamy i ugotowany ryż wsypujemy do osobnego garnka. Wlewamy bulion grzybowy, wsypujemy kurkumę. Dusimy do momentu aż ryż wchłonie bulion. Następnie do ryżu dodajemy warzywa i kiełbasę z cebulą, dusimy i mieszamy dosłownie chwilę( można dodać ½ szklanki wody by ryż się nie przypalił, ale trzeba wtedy mieszać aż woda odparuje).

I gotowe:) Pyszne i bardzo aromatyczne:)


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystko, co z ryżem... a i brązowy ryż lubię bardzo, choć do risotta stosuję ryż arborio, bo się ładnie rozgotowuje.
    Twoje danie wygląda bardzo smacznie i jest w nim wszystko, co lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. super danie! u mnie na blogu gości jego uboga wersja :)
    podobnie jak Ty brązowy ryż bardzo lubię, choć często sięgam też po basmati

    OdpowiedzUsuń
  3. Technicznie rzecz biorac to nie jest risotto, ale i tak wyglada smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie kolorowe i apetyczne;) a co do kwesii nazwy to przecież już nie istotne- ważne że smakowało;)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie robiłam jeszcze risotto z brązowego ryżu, muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Joasiu- wiem, że to nie jest typowy ryż do risotto ale jest to po prostu mój ulubiony:)I od dłuższego czasu po inny nie sięgam:)

    Kaś- widziałam Twoją wersję i muszę przyznać, że jest bardzo smakowita;) Każdy przyogtowuje to co lubi, więc nie uważam by była uboga:)

    Maggie- technicznie rzecz biorąc nie, ale to jest takie moje risotto:)

    Panna Malwinna- dziękuję, kocham kolorowe dania:) smakowało nie tylko mnie więc też myślę, że w kwesti nazwy nie ma co się spierać:)

    magda.k- spróbuj jest bardzo dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Paweł mówi "Bardzo dobre! robimy" :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i komentarz:)