niedziela, 27 listopada 2011

Szybkie domowe bułeczki pszenne bez dodatku mleka

Do własnych bułeczek przymierzałam się już dawno, w końcu stwierdziłam, że nie ma co- trzeba w końcu spróbować:)



Zainspirowałam się wpisem Elizy na jednogodzinne bułeczki i po małej modyfikacji zrobiłam swoje pierwsze bułki.. Bez mleko, bo takiego w lodówce nie posiadam:) Ale mimo to bułeczki wyszły pyszne i całkiem inne niż te ze sklepu!


Składniki:


3 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie drożdży suszonych
1 szklanka ciepłej wody
55 g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na ok 10-15 minut.
Następnie masło i miód rozpuszczamy w rondlu, potem pozostawiamy chwilę do wystudzenia.
Do dużej miski wlewamy drożdże, masło z miodem, dodajemy jajko, mąkę, sól i wyrabiamy ręcznie.
Z wyrobionego ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Po tym czasie można tak jak ja posmarować bułeczki jajkiem i posypać makiem; bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 180stopni C przez ok 20-25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i jeszcze przez chwilę pozostawiamy w nim bułki.

I gotowe:) Wyszło mi 8 bułeczek (takich dosyć sporych).
 



17 komentarzy:

  1. Sue- proszę bardzo:) jeszcze dużo zostało:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne! Na śniadanie idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lovelykate- dziękuję, myślę, że na kolację też będą idealne:)

    Dusia- zgadzam sie z Tobą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, witam ;D
    Wróciłam do żywych.. xdd w końcu ! :)

    Pyszne bułeczki <3

    OdpowiedzUsuń
  5. o mniam :)Jak mi miło :) Na pewno wyszły pyszne bo wygladają super!!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ cudne Ci wyszły te bułeczki! i jakie urocze kanapki z nich sporządziłaś. Mniam mniam :)

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Papaya- ponownie: witamy z powrotem:)

    Karmel-itka- dziękuję:)

    Moje pasje- długo szukałam przepisu a Twój był prosty, szybki i jak się przekonałam bardzo smaczny:)

    Monika- dziękuję bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale śliczne piegowate bułeczki. A na widok tych kolorowych dodatków, aż ślinka cieknie, pięknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak pysznie. A mak podstawa, więc porywam jedną, a może dwie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. czegoś takiego szukalam! Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. A czy mozna pominac miod?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i komentarz:)