Lekka wariacja nt. ciasta bananowego.
Długo szukałam idealnego przepisu, w końcu znalazłam taki najbardziej zbliżony do moich oczekiwań, po lekkim przerobieniu stworzyłam własne zdrowe i bardzo sycące ciasto bananowe z masłem orzechowym:)
Przepis zaczerpnięty z : http://zwegowani.pl/ciasto-bananowe-z-polewa-karmelowa-i-orzechami/
I lekko zmodyfikowany przeze mnie.
Składniki:
3 banany pokrojone w plastry
2 szklanki mąki tortowej,
2 łyżki stołowe śmietany 18 %,
½ szklanki cukru
1 kostka Kasi
2 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki stołowe masła orzechowego (90%)
Przygotowanie:
Rozpuszczamy w rondelku Kasię, następnie dodajemy do niej cukier i ubijamy mikserem.
Dodajemy jajka, proszek do pieczenia, masło orzechowe i dalej miksujemy do powstania gładkiej masy.
Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę, banany i mieszamy wszystko drewnianą łyżką aż do dokładnego połączenia się składników(oczywiście banany będą wystawać, ponieważ są w kawałkach).
Masę przekładamy do formy (ja użyłam keksówki silikonowej- więc żadnego natłuszczania nie musiałam stosować) i pieczemy ok. 6o minut w termo obiegu w 180 stopniach C.
Polewę przygotowałam z roztopionej czekolady z dodatkiem wiórek kokosowych.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMusi ciekawie smakować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo kusząco i smakowicie, a patera równiez zwraca uwagę :)
OdpowiedzUsuńNo to narobilas mi smaku. Cieżko być na diecie. Ale skoro masz tyle pomysłów, to ja poproszę o przepis na karczek, na smalcu, bo juz pieczony wychodzi mi bokiem:)
OdpowiedzUsuńOjj, ale pysznie wygląda, ukradłabym Ci kawałeczek na spróbowanie :)
OdpowiedzUsuńte ciasto musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Moniko, same dobre rzeczy w tym cieście :-) I piękna patera - ale moja słabość do takich ładnych rzeczy jest Ci znana :-)
OdpowiedzUsuńforum kulinarne- dziękuję:)
OdpowiedzUsuńmanoria- ma mocno orzechowy posmak:)
Daria Anna- dziękuję, paterę dostałam od mama, też mi się bardzo podoba:)
justa- hmm karczek na smalcu.. ogólnie to nie robię nic na smalcu, ale mogę pomyśleć o takim przepisie:)
kruszyna- zapraszam, jeszcze kawałek został:)
kachna- mocno orzechowe i wilgotne;)
Asiu- prawda?:) chciałam wykorzystać masło orzechowe, które "zalega" mi na półce, bo nie ma go komu jeść;p
a patera i mi się też bardzo podoba:)
Piękne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńKermeet- dziękuję:)
OdpowiedzUsuńchlebek jest rewelacyjny, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńAga w kuchni- zachęcam do zrobienia, łatwy, zdrowy, smaczny;)
OdpowiedzUsuń