niedziela, 8 stycznia 2012

Ciasto bananowe z masłem orzechowym

Lekka wariacja nt. ciasta bananowego.

Długo szukałam idealnego przepisu, w końcu znalazłam taki najbardziej zbliżony do moich oczekiwań, po lekkim przerobieniu stworzyłam własne zdrowe i bardzo sycące ciasto bananowe z masłem orzechowym:)

I lekko zmodyfikowany przeze mnie.

Składniki:

3 banany pokrojone w plastry
2 szklanki mąki tortowej,
2 łyżki stołowe śmietany 18 %,
½ szklanki cukru
1 kostka Kasi
2 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki stołowe masła orzechowego (90%)

Przygotowanie:

Rozpuszczamy w rondelku Kasię, następnie dodajemy do niej cukier i ubijamy mikserem.
Dodajemy jajka, proszek do pieczenia, masło orzechowe i dalej miksujemy do powstania gładkiej masy.
Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę, banany i mieszamy wszystko drewnianą łyżką aż do dokładnego połączenia się składników(oczywiście banany będą wystawać, ponieważ są w kawałkach).
Masę przekładamy do formy (ja użyłam keksówki silikonowej- więc żadnego natłuszczania nie musiałam stosować) i pieczemy ok. 6o minut w termo obiegu w 180 stopniach C.
Polewę przygotowałam z roztopionej czekolady z dodatkiem wiórek kokosowych.


12 komentarzy:

  1. Musi ciekawie smakować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda bardzo kusząco i smakowicie, a patera równiez zwraca uwagę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to narobilas mi smaku. Cieżko być na diecie. Ale skoro masz tyle pomysłów, to ja poproszę o przepis na karczek, na smalcu, bo juz pieczony wychodzi mi bokiem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojj, ale pysznie wygląda, ukradłabym Ci kawałeczek na spróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. te ciasto musi być pyszne :)

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Moniko, same dobre rzeczy w tym cieście :-) I piękna patera - ale moja słabość do takich ładnych rzeczy jest Ci znana :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. forum kulinarne- dziękuję:)

    manoria- ma mocno orzechowy posmak:)

    Daria Anna- dziękuję, paterę dostałam od mama, też mi się bardzo podoba:)

    justa- hmm karczek na smalcu.. ogólnie to nie robię nic na smalcu, ale mogę pomyśleć o takim przepisie:)

    kruszyna- zapraszam, jeszcze kawałek został:)

    kachna- mocno orzechowe i wilgotne;)

    Asiu- prawda?:) chciałam wykorzystać masło orzechowe, które "zalega" mi na półce, bo nie ma go komu jeść;p
    a patera i mi się też bardzo podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  8. chlebek jest rewelacyjny, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aga w kuchni- zachęcam do zrobienia, łatwy, zdrowy, smaczny;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i komentarz:)