czwartek, 3 listopada 2011

Kurczak duszony w kolorze

Wpadłam w kurczakową fazę:)
Kolejne proste danie, które możemy przygotwać szybko a jednocześnie jest bardzo smaczne.
dziś tylko przepis:)



Składniki:

Szklanka mini- marchewek (może być mrożona)
Szklanka zielonego groszku
350g piersi z kurczaka
Łyżka oleju/oliwy

Przyprawy:

Papryka słodka
Papryka ostra
Sól
Pieprz
Bazylia
Rozmaryn
Curry


Przygotowanie:

Do garnka wrzucamy marchewkę, groszek, zalewamy wodą (tak by ledwo zakryła warzywa), dusimy pod przykryciem ok. 7 minut. W międzyczasie kroimy kurczaka na małe kostki, rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju i przekładamy kurczaka. Przyprawiamy go solą, pieprzem, paprykami, curry i smażymy ok. 4 minut. Po usmażeniu przekładamy kurczaka do warzyw i dusimy razem jeszcze z 5 minut, doprawiając przyprawami do smaku.

Podajemy z surówką, kolorowym makaronem, albo ryżem, ziemniakami, kaszą… :)



SMACZNEGO


Ps. Ponieważ niedawno wróciłam po dłuższym urlopie jeszcze ogarniam sprawy zawodowo- domowe, tak więc nie miałam nawet chwili zajrzeć do zaprzyjaźnionych blogów.. Kochani wybaczcie- ale w week napewno się poprawię:)

5 komentarzy:

  1. Pysznie, kurczak i warzywka, to jem często i uwielbiam, a jak nie mam za długo tego na stole to jestem zła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny kurczak, wczoraj zrobiłam podobnego, z brązowym ryżem.
    Pyszności
    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię kurczaka w towarzystwie warzyw. Z przyjemnością bym zjadła taki obiadek.

    OdpowiedzUsuń
  4. O, dziękuję - nie ma już weryfikacji obrazkowej :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. dariaanna- dzięki, mam podobnie:) kurczak lekiem na całe zło i dobry zawsze;D

    Monia- dziękuję, z ryżem też bardzo często go robię;)

    Asiu- noo w końcu ogarniam troszkę tego bloga i poznaję ukryte sekrety;p obiad prosty i smaczny więc polecam w przypadku braku weny na coś innego:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i komentarz:)