poniedziałek, 18 lipca 2011

Zupa koperkowa z jajem i serowym tostem

Wczoraj spędziliśmy cudowny dzień nad wodą..

Niestety- nie nad polskim morzem,ale nad Zalewem, który jest oddalony od nas o jakieś 50 km. 
 
Pogoda dopisała, pogrillowaliśmy(mam zdjęcia, więc postaram się zamieścić osobnego posta), zażyliśmy kąpieli słonecznej i wodnej... No dobra- weszłam tylko do kolan :) Ale Kochany sobie popływał :)

Obiecaliśmy sobie, że będziemy tam jeździć choćby i co weekend tego lata,  jeśli pogoda dopisze ( o urlopie możemy narazie tylko pomarzyć..)

A dziś coś w sam raz dla zapracowanej kobiety- szybka, banalnie prosta zupa z pysznymi tostami z serem.. Chęć na zupę i brak sprecyzowanego pomysłu na obiad często jest najlepszym doradcą:)

Zupa koperkowa z jajem i serowym tostem (ok 5-6 porcji)




Składniki:


  • pęczek koperku
  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  •  20 g kiełbasy
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bulionu(ok 125 ml)
  • 2 tosty pszenne
  • 2 plastry żółtego sera 
  • 3 łyżki stołowe śmietany 10%
  • sól i pieprz
 

Przygotowanie:

ziemniaki, marchew, pietruszkę obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy bulion, pokrojoną w kostkę kiełbasę, doprawiamy do smaku i gotujemy ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy poszatkowany koperek, gotujemy chwilę, dolewamy śmietanę i gotujemy ok 1 minutę.

 W międzyczasie gotujemy jajka na twardo (ok 7 minut).

Na tosty kładziemy ser i pieczemy ok 5-7  minut w temp 200 stopni C.

I gotowe:)  Pyszna, delikatna zupa w sam raz na lato:)

SMACZNEGO:)

3 komentarze:

  1. O, koperkowej z jajem to ja jeszcze nie próbowałam, muszę to nadrobić, bo wygląda zachęcająco :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bernadeta- i bardzo smaczna:)

    Margarytko- to był mój "pierwszy raz":) Ale jajko było smacznym dodatkiem więc zachęcam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i komentarz:)