Wczoraj spędziliśmy cudowny dzień nad wodą..
Niestety- nie nad polskim morzem,ale nad Zalewem, który jest oddalony od nas o jakieś 50 km.
Pogoda dopisała, pogrillowaliśmy(mam zdjęcia, więc postaram się zamieścić osobnego posta), zażyliśmy kąpieli słonecznej i wodnej... No dobra- weszłam tylko do kolan :) Ale Kochany sobie popływał :)
Obiecaliśmy sobie, że będziemy tam jeździć choćby i co weekend tego lata, jeśli pogoda dopisze ( o urlopie możemy narazie tylko pomarzyć..)
A dziś coś w sam raz dla zapracowanej kobiety- szybka, banalnie prosta zupa z pysznymi tostami z serem.. Chęć na zupę i brak sprecyzowanego pomysłu na obiad często jest najlepszym doradcą:)
Składniki:
- pęczek koperku
- 5-6 średniej wielkości ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 20 g kiełbasy
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bulionu(ok 125 ml)
- 2 tosty pszenne
- 2 plastry żółtego sera
- 3 łyżki stołowe śmietany 10%
- sól i pieprz
Przygotowanie:
ziemniaki, marchew, pietruszkę obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy bulion, pokrojoną w kostkę kiełbasę, doprawiamy do smaku i gotujemy ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy poszatkowany koperek, gotujemy chwilę, dolewamy śmietanę i gotujemy ok 1 minutę.
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo (ok 7 minut).
Na tosty kładziemy ser i pieczemy ok 5-7 minut w temp 200 stopni C.
I gotowe:) Pyszna, delikatna zupa w sam raz na lato:)
SMACZNEGO:)
bardzo przyjemna zupka;)
OdpowiedzUsuńO, koperkowej z jajem to ja jeszcze nie próbowałam, muszę to nadrobić, bo wygląda zachęcająco :-)
OdpowiedzUsuńBernadeta- i bardzo smaczna:)
OdpowiedzUsuńMargarytko- to był mój "pierwszy raz":) Ale jajko było smacznym dodatkiem więc zachęcam:)