Na przekór deszczowej, melancholijnej pogodzie postanowiłam upiec jakieś pysze typowe letnie ciacho.
To chyba najprostszy przepis na kruche ciasto jakie znam, oprócz owoców resztę składników zawsze mam w domu:)
Składniki:
- 4 szklanki mąki tortowej
- 200 g margaryny/masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2-3 krople olejku rumowego (lub innego)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Na kruszonkę:
- 200 g mąki tortowej
- 150 g masła/margaryny
- 3/4 szklanki cukru ( można dodać mniej lub więcej, w zależności czy lubimy kruszonkę bardzo słodką czy mniej słodką- moja jest taka pośrednia:) )
Dodatkowo:
- ok 1 kg truskawek
- 2- 3 łodyżki rabarbaru
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, jajka myjemy (sparzamy).
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, masło/margarynę, 2 jajka, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy i krople olejku rumowego; całość zagniatamy rękami.
Robimy to tak długo aż ciasto będzie gładkie a składniki dobrze wymieszane.
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i lepi się do rąk, dodajemy mąkę.
Piekarnik podgrzewamy w temp. ok 180 stopni. Blaszkę prostokątną ( moja ma wymiary 39X25) wyścielamy papierem do pieczenia lub jak kto woli- smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej blaszki przekładamy ciasto.
Ja robię w ten sposób, że całe ciasto przekładam na blaszkę i "wałkuję" palcami (dociskam do rogów blaszki, wyrównuję).
Wstawiamy ciasto do podgrzanego piekarnika. Pieczemy ok 12 minut.
Następnie przygotowujemy owoce: Truskawki myjemy, rabarbar obieramy ze skórki i myjemy.
Truskawki kroimy na pół, lub jeśli są dosyć małe zostawiamy je w całości.
Rabarbar kroimy w kostkę.
Kruszonka:
Do miski wsypujemy przesianą makę, cukier i masło/margarynę. Chwilę wyrabiamy, następnie wałkujemy w dłoni tak by powstały takie "okruszki".
Po 12 minutach wyciągamy ciasto(powinno już podrosnąć i mieć lekko złotą barwę), wykładamy na nie owoce, kruszonkę i pieczemy dalej ok 20-25 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciacho i gotowe:) Można przygotować lukier lub posypać cukrem pudrem, moje jest jednak bez niczego.
Ponieważ ostatnio mam zacięcie na gotowanie, więc już wkrótce przepisy na pierś kurczaka w sosie tandoori i spaghetti alla carbonara z fasolką szparagową.
SMACZNEGO:)
fajne są takie słodkości na przekór brzydkiej pogodzie :-)
OdpowiedzUsuńMoniko, możesz parzyć kawkę - ciasto wygląda smakowicie...
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta z dużą ilością kruszonki;)
OdpowiedzUsuńale super owocowe ciasto:)
OdpowiedzUsuńna pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/
asieja- dokładnie:) choć na szczęście pogoda się poprawia:)
OdpowiedzUsuńMargarytko- tylko uprzedź wcześniej, kawy nie piję więc muszę najpierw kupić:)
aga- mam zamrożone jeszcze 5 kg truskawek więc trzeba to jakoś wykorzystać:)
Niebieska Pistacja- jest pyszne:) i takie w sam raz bo nie za bardzo słodkie:)
Panna Malwina- ja także:) I dużą ilość owoców:)
OdpowiedzUsuńo rany :) aż mi zapachniało :) Ja tez uwielbiam kruszonkę...w każdej ilości :)
OdpowiedzUsuńmoje pasje- ja również:) kruszonka jest słodka i pyszna:)i nie jest twarda:)Polecam:)
OdpowiedzUsuńczy składniki maja być zimne tzn prosto z lodówki czy cieple-temp pokojowa?
OdpowiedzUsuńczy boki foremki tez obklejamy ciastem?
upiekłam, bardzo dobre, kruszonka rzeczywiście smaczna, jedynym minusem jest nadmierna ilość wytworzonego soku i to ze ciasto się rozwala, tzn farsz-truskawki(wszystkie były przecięte na pół) i rabarbar-proszę o sugestie ,jakby można było temu zapobiec, by ciasto było zwiezle
OdpowiedzUsuń