czwartek, 30 czerwca 2011

Ryba w śmietanie w botwinkowym otoczeniu

Sesja trwa, więc mam mało czasu na pichcenie.. ale jak już znajduję czas zaraz staram się to udokumentować:) Inna sprawa, że nie zawsze mam czas zamieścić post, ale mam nadzieję, że jeszcze tylko kilka dni i sytuacja się ustabilizuje.

Z chęcią przeglądam również inne blogi, niestety nie zawsze mam czas by je dokładnie przejrzeć:(

Ale obiecuję sumiennie poprawę:)

Ok, dziś krótko, ale rzeczowo:

Przepis na rybę zapiekaną w śmietanie z botwinką.

 Składniki:

Pęczek botwinki,
200 g filetów z mintaja(bądź innej ryby),
70 g brokuła
1 marchewka
1/2 cytryny
50 g sera żółtego
1 kubek śmietany 10% 150 ml
1 łyżka oliwy
10 g masła

przprawy:
Sól,
pieprz,
papryka słodka
zioła



Przygotowanie:

Botwinkę i myjemy i szatkujemy. Marchew myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Brokuł myjemy i rozrywamy w "różyczki" ( ja miałam już wcześniej przygotowany i zamrożony brokuł).  Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy poszatkowaną botwinkę, marchewkę

Na tak przygotowane warzywa kładziemy filety(mogą być jeszcze zamrożone). Przprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami.

Następnie ser ścieramy na tarce lub tak jak ja "wyrywamy" kawałki. Polewamy śmietaną i wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut w temperaturze 180 stopni C.


Po tym czasie ryba jest już gotowa! Polecam z młodymi ziemniaczkami i surówką:)

SMACZNEGO!:)



1 komentarz:

  1. Za botwinką nie przepadam, ale ten przepis brzmi tak apetycznie, że mam ochotę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i komentarz:)