środa, 15 czerwca 2011

Spaghetti z tuńczykiem

Jestem wierną wielbicielką makaronu pod każdą postacią, a spaghetti to moje ulubione włoskie danie.
Najczęściej robię je klasyczne z mięsem mielonym, wzbogacone dużą ilością warzyw.

Jednak tym razem postanowiłam wypróbować przepis znajomej, która owe spaghetti robi z tuńczykiem.

Jej przepis był dla mnie zbyt łągodny, więc po namyśle zmodyfikowałam go na pikantną nutę:)


Składniki (dla 2 osób):
  • 200 g makaronu spaghetti z pełnego ziarna
  • puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym dobrej jakości
  • 3 średnie pomidory
  • 2 średnie cebule
  • opcjonalnie(choć ja nie dodaję) ząbek lub dwa czosnku
  • płaska łyżeczka oliwy

Przyprawy:
  • chili
  • pieprz czarny
  • sól
  • bazylia(najlepiej świeże listki)
  • zioła prowansalskie


Przygotowanie:

Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (lub w piórka).
Podgrzewamy wysoką patelnię (lub płaski garnek) z płaską łyżeczką oliwy. Dodajemy cebulę i szklimy ją przez ok 3-5 minut.

Jednocześnie wstawiamy osobny garnek z wodą na makaron. Kiedy woda zagotuje się dodajemy makaron i tak z pół łyżeczki soli (lub po prostu do smaku). Gotujemy ok 5-7 minut.

Do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojone w ćwiarki pomidory(i jeśli ktoś lubi sprasowany czosnek). Przyprawiamy do smaku i smażymy pod przykryciem ok 2-3 minut. Na koniec dodajemy tuńczyka(wcześniej rozdrobnionego widelcem) i dusimy jeszcze przez chwilę.

Makaron odcedzamy i zostawiamy na chwilę na sitku.

Gotowe danie przekładamy na talerz i delektujemy się smakiem:)

SMACZNEGO :)


4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco...
    Ps. Widzę, że też nie jesteś fanką czosnku?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Joasiu:)
    Czosnek preferuję jedynie w sosie czosnkowym:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, ja to nawet sosu czosnkowego nie jadam... za to dodaję niewielką ilość np. do sosu bolońskiego... no i ostatnio dodałam do tikka masala (mam nadzieje, że jeszcze dziś napiszę o moim pierwszym w pełni indyjskim eksperymencie kulinarnym)

    OdpowiedzUsuń
  4. Makaron z tuńczykiem to pewniak :) Robię go na różne sposoby i zawsze się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i komentarz:)