niedziela, 5 lutego 2012

Zupa- krem z brokuła

Ten krem robiłam już kilka razy, za każdym troszkę modyfikując przepis.

Pierwszy raz zrobiłam go praktycznie z samym brokułem.. ale stwierdziłam, że jednak nie- to nie to.
Następnie modyfikowałam jeszcze kilka razy, i myślę, że po wielu próbach uzyskałam w końcu najlepszy smak:)
Z dodatkiem marchewki, mocno warzywne i bez dodatku bulionu z kostki :)
Jedyny sekret tkwi w tym, by krem gotował się na wolnym ogniu długo.. najlepiej ok 45 minut.


Składniki:


  • 1 średni brokuł
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 20 dag fasolki szparagowej (zielonej)
  • 4 brukselki (użyłam mrożonej)
  • 2 ząbki czosnku (0pcjonalnie)
  • 2 łyżki mleka
  • 2 l wody



Przyprawy:
 

  • Sól,
  • Pieprz,
  • chilii
  • Natka pietruszki



Przygotowanie:


Warzywa myjemy; marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę; czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub kroimy bardzo drobno;


W dużym garnku gotujemy wodę, następnie wrzucamy marchew, ziemniaki, brukselkę i fasolkę szparagową i gotujemy do miękkości ok 25 minut.
Następnie dodajemy podzielonego na różyczki brokuła, czosnek i przyprawiamy. 

Gotujemy(na małym ogniu) ok. 25 minut, następnie miksujemy blenderem na prawie gładką masę,  dodajemy mleko i mieszamy.
Podawać z pieczywem:)






16 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :) chyba też zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna wersja zupy brokułowej - podoba mi się dodatek fasolki szparagowej i brukselki. Chętnie wypróbuję przepis którego dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, dzięki dodatkowi fasolki i brukselki zupa stanowczo nabiera charakteru:)

      Usuń
  3. jak mozemy cos gotowac bez uzycia plynu. Prosze wyjasnij mi to bo przepis brzmi smakowicie. Jesli masz na mysli gotowanie w wodzie to podaj prosze ilosc plynu. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz, diabeł tkwi w szczegółach:) oczywiście, że gotowanie w wodzie, umnkęło mi jakoś podanie ilości płynu:p przepis już poprawiam:)

      Usuń
  4. :-) smakowicie! a najpiękniejsze jest zdjęcie. Bardzo zmysłowe:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) i pomyśleć, że robię je ostatnio tylko telefonem komórkowym;p

      Usuń
  5. Jaki śliczny kolor! Fajna taka zupka, zwłaszcza, że bardzo lubię brokuły :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jedna z moich ulubionych zup!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wszelakie kremy i też z nimi kombinuję ile wlezie :-) A brokułowy, podobnie jak groszkowy lubię za soczystą zieleń i cudowny smak.
    Pięknie wygląda...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu- ja też już od jakiegoś czasu stałam się wielką fanką kremów. Praktycznie wszystko mogę skremować oprócz rosołu;p choć może i kiedyś takiej wariacji spróbuję:)
      dziękuję:*

      Usuń
  8. Jest pyszna! Dziękuję za przepis :) Niestety przesadziłam z ilością chilli :( czy mogę teraz coś zrobić, żeby odrobinę złagodzić smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dodać trochę mleka, powinno złagodzić ostrość chilli.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i komentarz:)