Ten krem robiłam już kilka razy, za każdym troszkę modyfikując przepis.
Pierwszy raz zrobiłam go praktycznie z samym brokułem.. ale stwierdziłam, że jednak nie- to nie to.
Następnie modyfikowałam jeszcze kilka razy, i myślę, że po wielu próbach uzyskałam w końcu najlepszy smak:)
Z dodatkiem marchewki, mocno warzywne i bez dodatku bulionu z kostki :)
Jedyny sekret tkwi w tym, by krem gotował się na wolnym ogniu długo.. najlepiej ok 45 minut.
Składniki:
- 1 średni brokuł
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki
- 20 dag fasolki szparagowej (zielonej)
- 4 brukselki (użyłam mrożonej)
- 2 ząbki czosnku (0pcjonalnie)
- 2 łyżki mleka
- 2 l wody
Przyprawy:
- Sól,
- Pieprz,
- chilii
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
Warzywa myjemy; marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę; czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub kroimy bardzo drobno;
W dużym garnku gotujemy wodę, następnie wrzucamy marchew, ziemniaki, brukselkę i fasolkę szparagową i gotujemy do miękkości ok 25 minut.
Następnie dodajemy podzielonego na różyczki brokuła, czosnek i przyprawiamy.
Gotujemy(na małym ogniu) ok. 25 minut, następnie miksujemy blenderem na prawie gładką masę, dodajemy mleko i mieszamy.
Podawać z pieczywem:)
Wygląda pysznie :) chyba też zrobię!
OdpowiedzUsuńdziękuję:) Spróbuj jest pyszna:)
UsuńFajna wersja zupy brokułowej - podoba mi się dodatek fasolki szparagowej i brukselki. Chętnie wypróbuję przepis którego dnia.
OdpowiedzUsuńZachęcam, dzięki dodatkowi fasolki i brukselki zupa stanowczo nabiera charakteru:)
Usuńjak mozemy cos gotowac bez uzycia plynu. Prosze wyjasnij mi to bo przepis brzmi smakowicie. Jesli masz na mysli gotowanie w wodzie to podaj prosze ilosc plynu. Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńO widzisz, diabeł tkwi w szczegółach:) oczywiście, że gotowanie w wodzie, umnkęło mi jakoś podanie ilości płynu:p przepis już poprawiam:)
Usuń:-) smakowicie! a najpiękniejsze jest zdjęcie. Bardzo zmysłowe:-)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) i pomyśleć, że robię je ostatnio tylko telefonem komórkowym;p
UsuńJaki śliczny kolor! Fajna taka zupka, zwłaszcza, że bardzo lubię brokuły :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:* ja również jestem fanką brokuła:)
Usuńjedna z moich ulubionych zup!
OdpowiedzUsuńmoich też:)
UsuńUwielbiam wszelakie kremy i też z nimi kombinuję ile wlezie :-) A brokułowy, podobnie jak groszkowy lubię za soczystą zieleń i cudowny smak.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda...
Asiu- ja też już od jakiegoś czasu stałam się wielką fanką kremów. Praktycznie wszystko mogę skremować oprócz rosołu;p choć może i kiedyś takiej wariacji spróbuję:)
Usuńdziękuję:*
Jest pyszna! Dziękuję za przepis :) Niestety przesadziłam z ilością chilli :( czy mogę teraz coś zrobić, żeby odrobinę złagodzić smak?
OdpowiedzUsuńProszę dodać trochę mleka, powinno złagodzić ostrość chilli.
Usuń