Najprostsze muffinki i bardzo smaczne:)
Cudownie jest mieć 3 dni wolnego:)
Dziś na obiad robię rosół a potem planuję piec ciasteczka (przepis wkrótce) .. jednak dziś chce się podzielić z Wami przepisem na najprostsze muffinki jakie znam- z rodzynkami:)
Czasem nachodzi mnie ochota na coś słodkiego. Rzadko kupuję ostatnio słodycze ( co uważam za osobisty sukces), więc jedyne co znalazłam w domu to rodzynki.. oczywiście rodzynki same w sobie są pyszne, ale stwierdziłam, że nie ma tak prosto- coś trzeba z nich wyczarować.. padło na muffinki właśnie:)
Dlaczego? bo muffinki są pyszne, proste, szybkie i lubię kombinować z nowymi dodatkami.. a te są wyjątkowo proste:) Warto tylko pamiętać, by tak z 15 minut wcześniej rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie.
Przepis mam już sprawdzony i stosuję go do wszystkich muffinek.
Składniki (ok 12 sztuk):
1/2 szklanki rodzynek
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4szklanki cukru
1/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
1/2 kostki Kasi (ok 125g) bądź innej margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
szczypta soli
Przygotowanie:
Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sól i sodę. Mieszamy ze sobą.
Do osobnego naczynia wbijamy sparzone wcześniej jajka, roztrzepujemy je widelcem, wlewamy wodę mineralną i mieszamy.
W rondlu rozpuszczamy margarynę; mokre składniki dodajemy do suchych, wlewamy margarynę i miksujemy ok 1 minuty. Dodajemy rodzynki i całość mieszamy.
Gotowe ciasto przelewamy łyżką do foremek na muffinki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika(180 stopni C) na 20-25 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy muffinki jeszcze przez ok. 7-10 minut w nagrzanym piekarniku(nie otwieramy go przez ten czas!).
I gotowe:)
1/2 szklanki rodzynek
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4szklanki cukru
1/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
1/2 kostki Kasi (ok 125g) bądź innej margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
szczypta soli
Przygotowanie:
Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sól i sodę. Mieszamy ze sobą.
Do osobnego naczynia wbijamy sparzone wcześniej jajka, roztrzepujemy je widelcem, wlewamy wodę mineralną i mieszamy.
W rondlu rozpuszczamy margarynę; mokre składniki dodajemy do suchych, wlewamy margarynę i miksujemy ok 1 minuty. Dodajemy rodzynki i całość mieszamy.
Gotowe ciasto przelewamy łyżką do foremek na muffinki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika(180 stopni C) na 20-25 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy muffinki jeszcze przez ok. 7-10 minut w nagrzanym piekarniku(nie otwieramy go przez ten czas!).
I gotowe:)
Wyglądają pysznie, ciekawe zastosowanie wody mineralnej zamiast mleka. Może być bardzooo smacznie. Musze kiedyś spróbować.
OdpowiedzUsuńDaria Anna- czasem daję też mleko, ale z wodą mineralną są o dziwo bardziej delikatne i moim zdaniem smaczniejsze.
OdpowiedzUsuńSpróbuj- polecan:)
Podziwiam za silną wolę, do mnie czekolada krzyczy z półek sklepowych ;-) A rodzynkowe muffiny...muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńsuper - jak mam chętkę na coś słodkiego i szybkiego to też zawsze pada na muffinki.
OdpowiedzUsuńA rodzynki ostatnio zjadam garściami :)))
Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Arvén- do mnie krzyczą tylko jak mam okres;p
OdpowiedzUsuńMonia- bo muffinki fajne są:D