Ryż mogę jeść garściami tak samo jak makaron.
Jednym z moich ulubionych dań z ryżu jest risotto.
Jest szybkie, łatwe, można je zrobić naprawdę ze wszystkim i zawsze wychodzi:)
Od dłuższego czasu nie jem białego ryżu tylko brązowy, który smakuje mi o wiele bardziej.
Poza tym jest zdrowszy:)
Składniki(na 4-5 porcji):
- 2 torebki brązowego ryżu
- 1 pęto kiełbasy podwawelskiej
- ½ cukinii
- 1 puszka kukurydzy,
- 2 marchewki,
- 50 g zielonego groszku,
- 50 g różyczek kalafiora,
- 1 czerwona papryka
- 200 ml bulionu grzybowego(ja go dostałam)
- 1 cebula czerwona
Przyprawy:
- Łyżka stołowa Kurkumy
- Oregano
- Bazylia
- Sól
- Pieprz
- Papryka słodka
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 20-25 minut.
Odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Warzywa myjemy, marchew, cukinię i paprykę kroimy w kostkę, rozgrzewamy patelnię lub garnek z małą ilością oleju i wrzucamy warzywa (wszystkie). Przyprawiamy oregano, bazylią, solą, pieprzem. Dusimy je pod przykryciem ok. 10 minut na małym ogniu.
Cebulkę kroimy w piórka wrzucamy na patelnię z małą ilością oliwy i podsmażamy. Jak już zrobi się miękka i złocista dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, przyprawiamy papryką słodką. Całość jeszcze chwilę smażymy(ok. 3-5 minut, to zależy czy kiełbasa ma być mocniej czy słabiej wysmażona).
Torebki z ryżem przecinamy i ugotowany ryż wsypujemy do osobnego garnka. Wlewamy bulion grzybowy, wsypujemy kurkumę. Dusimy do momentu aż ryż wchłonie bulion. Następnie do ryżu dodajemy warzywa i kiełbasę z cebulą, dusimy i mieszamy dosłownie chwilę( można dodać ½ szklanki wody by ryż się nie przypalił, ale trzeba wtedy mieszać aż woda odparuje).
I gotowe:) Pyszne i bardzo aromatyczne:)
Uwielbiam wszystko, co z ryżem... a i brązowy ryż lubię bardzo, choć do risotta stosuję ryż arborio, bo się ładnie rozgotowuje.
OdpowiedzUsuńTwoje danie wygląda bardzo smacznie i jest w nim wszystko, co lubię.
super danie! u mnie na blogu gości jego uboga wersja :)
OdpowiedzUsuńpodobnie jak Ty brązowy ryż bardzo lubię, choć często sięgam też po basmati
Technicznie rzecz biorac to nie jest risotto, ale i tak wyglada smakowicie!
OdpowiedzUsuńDanie kolorowe i apetyczne;) a co do kwesii nazwy to przecież już nie istotne- ważne że smakowało;)
OdpowiedzUsuńnie robiłam jeszcze risotto z brązowego ryżu, muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńJoasiu- wiem, że to nie jest typowy ryż do risotto ale jest to po prostu mój ulubiony:)I od dłuższego czasu po inny nie sięgam:)
OdpowiedzUsuńKaś- widziałam Twoją wersję i muszę przyznać, że jest bardzo smakowita;) Każdy przyogtowuje to co lubi, więc nie uważam by była uboga:)
Maggie- technicznie rzecz biorąc nie, ale to jest takie moje risotto:)
Panna Malwinna- dziękuję, kocham kolorowe dania:) smakowało nie tylko mnie więc też myślę, że w kwesti nazwy nie ma co się spierać:)
magda.k- spróbuj jest bardzo dobre:)
Paweł mówi "Bardzo dobre! robimy" :)
OdpowiedzUsuń